Pachinko: de Japanse flipperkast

De pachinko machine is mechanish spel dat in Japan als een arcadespel wordt gezien. Echter zijn Japanners van mening dat dit een gokautomaat is. Bij de pachinko moeten de spelers de balletjes afvuren in de machine. Daarna gaan ze door een dicht woud van pinnen. Vervolgens vallen ze in bepaalde locaties. Dit kan allemaal tot bepaalde gebeurtenissen leiden en die kunnen ervoor zorgen dat de spelers meer balletjes krijgen, wat het doel is van pachinko. De gebruikers van deze pachinko machine kunnen beslissen om de ballen voor prijzen in te wisselen.

Geschiedenis van de pachinko games

De eerste pachinko werd in 1920 gebouwd en het werd als een speelgoed beschouwd voor kinderen. Een van deze eerste machines was het Korinthische Spel. Deze was gebaseerd op en vernoemd naar de Korinthische bagatelle uit de Verenigde Staten. Daarnaast wordt er gespeculeerd dat het Japanse biljart een inspiratiebron was voor dit spel.

De eerste officiële pachinko games werden in 1930 op de markt gezet en het werd door de volwassenen in Japan als een tijdverdrijf gezien. Vanuit Nagoya, de plaats waar dit product werd gelanceerd, werd dit spel verspreid over heel Japan. Echter speelden de Japanse bewoners minder met de Pachinko tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na deze oorlog werd dit spel opnieuw populair en in 1948 werd de eerste commerciële hal geopend.

Tot in de jaren '80 waren de pachinko's mechanische apparaten. Hierin werden de verschillende staten van de machine aangegeven met belletjes. Deze spellen gebruikten alleen elektriciteit om lichtjes te doen flitsen. Dit werd ook gedaan voor eventuele problemen. Neem nou de situaties, waarin ze geen balletjes meer hadden. In deze periode was er sprake van een oligopolie, want twee bedrijven waren de grootste aanbieders van de pachinko games: Nishijin en Sankyo.

In de jaren '90 en erna hebben de producenten van deze machines meer elektronische functies gegeven. Daardoor verbruiken de huidige pachinko's veel elektriciteit.

Tegenwoordig zijn pachinkohallen geopend in heel Japan. Hier vindt men ook gokkasten die pachislo of pachislots worden genoemd. In deze hallen worden de spelers vermaakt, zodat ze continu doorspelen. Bovendien kunnen deze spelers pachinko online spelen. Ook kunnen personen buiten Japan pachinko spelen. Dit doen ze in hallen waar deze spellen beschikbaar zijn. Tevens kun je pachinko online spelen.

Verschillen ten opzichte van de flipperkast

De pachinko spellen zijn anders anders dan de traditionele flipperkasten die in het Westen worden gebruikt. Ten eerste heeft dit Japanse spel geen flippers, terwijl dit wel het geval is bij de flipperkast. Bij de pachinko games moeten de spelers de snelheid reguleren door het trekken van één flipper. Hiermee worden de verschillende niveaus van kracht bepaald. Ten tweede worden veel kleine balletjes gebruikt. Bij de Westerse flipperkasten worden bijvoorbeeld alleen vijf ballen in het spel gegooid. Een ander verschil is het starten van een ronde. Bij de pachinko's wordt het potje gestart met behulp van een flipper. Dit geldt ook voor de personen die pachinko online spelen. Bij de traditionele flipperkasten wordt dit gedaan met een metalen veer. Dit is niet het geval bij de online flipperkasten.