Geschiedenis van pinball
Ben je benieuwd naar de pinball geschiedenis? Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen van de flipperkast.
De eerste flipperkast
De pinball geschiedenis begint na de Franse Revolutie. In 1870 bouwde Montague Redgrave het eerste exemplaar. Dit was een schuinstaande biljarttafel die met een metalen veer de bal in het spel bracht. Vervolgens eindigde de bal in een vak met punten. Dit was de eindscore voor de spelers. De heer Redgrave ontving voor zijn exemplaar van de flipperkast een patent. De eerste flipperkast werd in cafés een groot succes, want de spelers met de hoogste scores werden gewaardeerd. Daarnaast kregen ze soms gratis drankjes.
De eerste grote verandering in de pinball geschiedenis
Na meer dan een eeuw zorgde men voor een grote verandering in de pinball geschiedenis. De flipperkast werd in 1931 namelijk geautomatiseerd. Deze machine werd geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Automatic Industries. Deze flipperkast, die ook bekend stond als de Whiffle, was anders ten opzichte van de eerste versie. De spelers konden namelijk munten inwerpen, zodat de bal automatisch werd vrijgegeven. Daarna konden zij deze handmatig in het spel brengen.
De flipperkast vlak na de Tweede Wereldoorlog
In 1947 kreeg de pinball automaat een nieuwe optie: de flipper. Dit werd mogelijk gemaakt door Gottlieb in de Humpty Dumpty-kast. Door deze toevoeging konden de spelers zelf de controle hebben over het spel. Hierdoor kon de bal meerdere keren worden teruggespeeld, wanneer de spelers op bepaalde knoppen drukten. Na deze innovatie kwam een nieuwe flipperkast in de markt. Vanaf 1956 konden spelers met meerdere ballen tegelijkertijd spelen. Dit was dankzij een functie van de flipperkast, waarmee de bal zelf voor de veer kwam. De eerste flipperkast met deze functie, die multi-ball feature wordt genoemd, was Balls-A-Poppin en spelers konden ook meerdere scores zien op de schermen. Tevens werden varianten van de flipperkast op de markt gezet. Denk bijvoorbeeld aan Pachinko, wat een gokvariant is van pinballen.
De elektronische flipperkast
In de jaren '70 veranderde de pinball geschiedenis. De flipperkast kreeg elektronische opties. Deze opties waren digitale displays en microprocessoren en ze moesten de pinball automaten een moderne uitstraling geven. In de jaren '80 werd deze keuze doorgevoerd, omdat steeds meer apparaten elektronischer werden in de hele wereld. Zo kreeg de flipperkast ook geluiden bij bepaalde acties van de spelers. Bovendien kreeg deze automaat videoschermen in de jaren '90 en de spelers konden filmpjes en overige animaties bekijken. In deze periode werd ook de meest succesvolle flipperkast ooit geproduceerd. Dit was de The Addams Family-kast en er werden in totaal 21.270 exemplaren verkocht.
De flipperkast in de 21ste eeuw
Tegenwoordig zijn er weinig veranderingen aan de flipperkast, want de fabrikanten innoveren dit product nauwelijks. Zo was Williams een van de laatste producenten die een techniek introduceerde: de Pinball 2000. Volgens deze voormalige maker van flipperkasten kon men in een virtuele wereld pinball spelen. Dit kwam, omdat de kasten een monitor hadden die videobeelden op de ruit projecteerden. Ook zien consumenten pinball automaten met bepaalde thema's zoals sportevenementen. Neem nou de Olympische Spelen en de WK's. Sinds 2009 ziet de pinball geschiedenis er somber uit, want de productie van de traditionele flipperkast is gestagneerd. Daarnaast spelen steeds meer consumenten online pinball. Dit doen zij bijvoorbeeld op hun iPads.